Kent u het BIVV?

16/11/2015

Elke klant is koning bij Jesco. Maar soms steekt er toch eentje bovenuit waar we heel trots op zijn. Dat is geval met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Het BIVV is dé referentie wat betreft verkeersveiligheid in ons land. Wanneer zo’n instelling bij ons aanklopt om verkeersopleidingen te geven, mogen we spreken van een mooie referentie.

Kent u het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, kortweg BIVV ? Wellicht wel, want de woordvoerders van het instituut worden door de media regelmatig voor de camera’s gehaald om deskundige uitleg te geven over allerlei verkeerssituaties. Of u kent het BIVV van de sensibiliseringsborden langs de autosnelwegen. Met pakkende boodschappen zetten ze u aan om veiliger te rijden. Wat u mogelijk echter nog niet weet, is dat het BIVV ook diverse opleidingen geeft rond verkeersveiligheid. Eén van deze opleidingen gebeurt bij Jesco. Dé Belgische referentie inzake verkeersveiligheid behoort dus tot onze eigen referenties!

Snelheidsovertreders. Enkele jaren geleden hebben Jesco en het BIVV de handen in elkaar geslagen. Samen met het gerechtelijk arrondissement Mechelen, Leuven, Bergen en Doornik hebben we een uniek proefproject uitgewerkt om snelheidsovertreders aan te zetten tot een veiliger rijgedrag. Bestuurders met een zware voet die op secundaire wegen, nationale wegen en autosnelwegen worden geflitst, worden uitgenodigd om een cursus te volgen. Ze worden daarbij zowel theoretisch als praktisch onderricht in het wel en wee van snelheid en de daaraan verbonden risico’s.

Doelgericht programma. Op basis van onze jarenlange ervaring heeft Jesco voor deze verkeerscursus een educatief doelgericht programma samengesteld. Het is daarbij niet onze bedoeling om de betrapte chauffeurs terecht te wijzen. Dat laten we aan de rechter over. Onze opdracht is om de chauffeurs met een zware voet de ogen te openen. Daarom draait de cursus rond twee aandachtspunten: zich bewust zijn van het gevaar van emotionele reacties achter het stuur en het opletten voor gevaarlijke rijsituaties die geen uitweg meer bieden (vaak door te hoge snelheid). Bedoeling is dat de deelnemer zijn of haar deelname aan de cursus beschouwt als een investering in zichzelf. Naargelang de overtreding kan hij of zij in ruil bovendien een strafvermindering van de politierechter krijgen. Een win-win situatie voor iedereen!

Dit is een succesverhaal! Sofie Van Damme, PR verantwoordelijke bij het BIVV, is bijzonder positief over het project en de samenwerking met Jesco. “Onze cursus bestaat uit drie gedeelten, waaronder het praktijkgedeelte. We kozen hierbij voor een samenwerking met Jesco omdat zij ons een programma op maat konden leveren, waarbij de deelnemers aan den lijve de risico’s van te hoge of onaangepaste snelheid kunnen ervaren. Na vier projectjaren is dit een echt succesverhaal.  De deelnemers reageren na afloop overwegend positief. Ze zijn een ervaring rijker en ze geven aan zich bewuster te verplaatsen in het verkeer. Ze hebben een aantal nuttige richtlijnen meegekregen en kennen de regels beter. Daarnaast zijn ze zich ook meer bewust van de risico’s die ze nemen en tonen ze zich vaak meer verantwoordelijk over hun verkeersgedrag.

Deel dit bericht