Bedrijfsopleiding rijvaardigheid voor lichte vrachtauto bestuurders

Autoveiligheid Bestelwagens

Uw organisatie maakt gebruik van utility voertuigen (vrachtvervoer, <3.5T). Investeren in een doorgedreven opleiding wagenbeheersing en verkeersveiligheid voor uw bestelwagenchauffeurs is dan de juiste keuze. Zo voorkomt u zware ongevallen en persoonlijk leed. U verlaagt er ook uw overheadkosten verbonden aan vervoer mee. 

Rijden met bestelwagens vereist zin voor verantwoordelijkheid. Het verkeer is complex en klantgerichte bedrijven streven naar het respecteren van de leverafspraken. Dat kan leiden tot risicogedrag, zoals rijden met overdreven snelheid, negeren van voorrangsregels en controleverlies over het voertuig veroorzaakt door onjuiste belading. Studies van VIAS Institute tonen verder ook aan dat bestelwagen chauffeurs meer vatbaar zijn voor rijden onder invloed en smartphone gebruik zonder handsfree kit. De bedrijfsopleiding Autoveiligheid Bestelwagens geeft u de kans om daadkrachtig deze risico’s aan te pakken. Met deze stage geeft u uw professionele bestuurders de juiste vorming om veilig en bewust de baan op te gaan met lichte vrachtauto’s en utility vans. De cursus werkt volgens een 3 stappenplan: bewustmaking & sensibilisering, praktische training slip- en remcontrole met bestelwagens en evaluatie van de rijvaardigheid van uw chauffeurs tijdens een afsluitende Commentary Drive op de openbare weg.  

De opleiding Autoveiligheid Bestelwagens staat los van de andere JESCO autoveiligheid stages en kan aangepast worden aan uw bedrijf en zijn specifieke commerciële activiteiten. We geven u graag een persoonlijk antwoord op uw vragen op 03/866.16.66 of vraag meteen een offerte op maat.  

Autoveiligheid Bestelwagens is ook een waardevolle uitbreiding op het JESCO-totaalprogramma Corporate Driving Safety. Ontdek meteen alles over dit opleidingsprogramma veilig verkeer voor bedrijven.  

Bestelwagens zijn onmisbaar in het bedrijfsleven. Veilige en bewuste chauffeurs verlagen de risico’s hieraan verbonden.

Programma Autoveiligheid Bestelwagens

Stage inhoud

Kennismaking met de persoonlijke Jesco-coaches en briefing

Bewustmaking en sensibilisering

Tijdens deze theoretische sessie, ondersteund door voorbeelden uit de praktijk, besteden we aandacht aan: onder andere de juiste belading van bestelwagens, defensief rijden, aangepaste snelheid, dode hoek gevaren en het gebruik van smartphones.
 • Dynamische zitpositie en correcte stuurwielbehandeling
 • Nieuwe veiligheidssytemen en de werking van het differentieel
 • Defensief rijden en het vermijden van frontale en zijdelingse aanrijdingen
 • Dodehoekgevaren, afstand houden, reactietijd en smartphones in het verkeer

Intensieve training

De JESCO-trainingsvloot bestelwagens is uitgerust met recente MERCEDES utility bedrijfsvoertuigen. Het stageterrein wordt speciaal ingericht voor wagenbeheersing training met lichte vrachtauto’s. Op het programma staan volgende oefeningen:

 • Ontwijkingsoefeningen met slipcontrole
 • Noodstopremtechniek
 • Remmen en gecontroleerd ontwijken
 • Preventieve remtechniek
 • Aquaplanning
 • Evaluatie, debriefing en opstellen van een persoonlijke actieplan

Commentary Drive Bestelwagens

Krijg meer controle over de risico’s verbonden aan uw transport met bestelwagens en laat uw chauffeurs deelnemen aan deze bedrijfsopleiding.
 • Interactieve rijopdracht met een bestelwagen volgens een vooraf bepaald traject. De JESCO-coach geeft aanwijzingen en evalueert het verkeersinzicht en de stuur- en remtechniek van uw deelnemers
 • JESCO-cam registratie van de volledige rit voor analyse en coaching
 • Evaluatie, debriefing en opstellen van een persoonlijke actieplan

Vraag vandaag nog een offerte voor Autoveiligheid Bestelwagens. Liever een persoonlijk antwoord op uw vraag of een volledig gepersonaliseerde opleiding? We staan voor u klaar op 03/866.16.66.  

Inschrijven voor onze B2B-opleidingen

Interesse in onze opleidingen?
Vraag via onderstaande knop je offerte aan.

De KMO-portefeuille, tot 30% subsidie!

JESCO Auto Training School is sinds 2007 ononderbroken erkend door de Vlaamse Overheid als opleidingsverstrekker. Het volledig pakket aan rijvaardigheidsopleidingen werd hiervoor onderworpen aan een doorgedreven audit. Dat we keer op keer een positieve evaluatie krijgen is niet alleen een erkenning van onze unieke expertise over verkeersveiligheid, het betekent ook dat Vlaamse KMO’s aanspraak kunnen maken op 20 tot 30% subsidie. Kies daarom JESCO voor uw opleidingsproject in veilig, intelligent en bewust autorijden.

Toen ik aan de JESCO slipcursus begon (voor de fun en de kick!), kon ik niet vermoeden dat die ervaring me uiteindelijk het leven zou redden! Wat me vooral was bijgebleven is de tip: “focus niet op het naderende gevaar, maar zoek naar een uitweg.”

Jaren later stond ik op een snelweg in de file en zag ik in mijn achteruitkijkspiegel een vrachtwagen veel te snel dichterbij komen. De chauffeur zou onmogelijk nog kunnen remmen. Ik herinnerde me “zoek een uitweg”, startte snel mijn wagen om op de pechstrook te vluchten… Die vrachtwagen is toch nog bij mij binnengereden aan de koffer en het achterportier, maar ik zat ten minste niet geplet tussen de vrachtwagen voor mij en de aanstormende tientonner.
Ik ben JESCO zeer dankbaar voor het bevorderen van mijn inzicht in verkeerssituaties en die enkele eenvoudige, maar potentieel levensreddende tips. Ik zou dan ook iedere bestuurder het advies geven om de JESCO-cursus te volgen.

Ann Dierick
Anesthesist

- A. Dierick

Supergoede en leerijke ervaring gegeven door zeer goede instructeurs. Een aanrader, niet twijfelen om hier een cursus te volgen.

- C.B. – 5 sterren Google review

Vorig weekend volgde ik de cursus slip- en remcontrole bij Jesco. Wat een ervaring! Het was niet alleen geweldig leerrijk, maar ook nog eens superplezant! We kregen veel oefenkansen en goeie tips en tricks die ons hielpen bij een volgende poging. Daarnaast rij je met verschillende soorten wagens (manueel, automaat, gewone banden, ‘slicks’…) om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Ik heb zeker het gevoel dat ik mij nu veiliger in het verkeer kan begeven, te beginnen bij een correcte zitpositie, waar uiteraard ook werd bij stilgestaan. Instructeur Glenn deelde zijn kennis en ervaring en moedigde ons aan om onze grenzen op te zoeken op de piste, dit altijd met de glimlach! Zelf gaf hij ook af en toe een demo, waar je – dankzij de bijhorende uitleg – ook weer uit leert. Kortom, het was een topervaring! Als ik de kans krijg, kom ik zeker terug! 😉

- Helena Kropek – 5 sterren Google Review

Het was een geweldig terugkommoment deze voormiddag. De praktijk was leervol moment met zeer vriendelijke en professionele begeleiding van ervaren instructeurs, met voor en na een opsomming van de verschillende factoren die invloed hebben op deze opdrachten en ze te neutraliseren. Er waren interactieve opdrachten die een mij zeker hebben doen verstaan hoe belangrijk remmen, afstand houden, niet afgeleid zijn,… konden zijn. Met als afsluiter een zeer interessant groepsgesprek waaruit ik zeker heb geleerd. Hier kom ik zeker terug!

- Jarne Verbraeken

Een aangenaam terugkommoment gehad, bedankt Jesco voor de interessante en leerrijke cursus!

- Lore Van Asten

Ik vond het altijd nutteloos, tot mijn dochter dit bij jullie heeft gedaan. Super ervaring opgedaan en eigenlijk iets goed voor elke bestuurder 👍

- Melissa Zearo

Prachtige ervaring: in het slipgedeelte doe je belangrijke kennis op hoe je in noodsituaties moet reageren en gecombineerd met de commentary drive, krijg je ook inzicht in je eigen verkeerde rijgewoontes. Het is een zeer toffe ervaring en het kan letterlijk levens redden!

- P.B. – 5 sterren Google Review

Terugkommoment gedaan bij Jesco in Puurs en was echt een top dagje. Hele goeie vriendelijke, leuke en grappige instructeurs die sfeer afmaken. Ik heb veel kunnen bijleren in een paar uur. Kortom een onvergetelijke en leerrijke ervaring !

- Soufiane Echamlali Araouhid

Wat een TOP ervaring. We hadden met het ganse Codacious team een hele dag slip- en rijvaardigheidstraining geboekt. Super enthousiaste lesgevers, vlot en leuk gebracht… een top dag voor het ganse team!

- Stefan Moelants