Veilig rijden met voorrangsvoertuigen

Prioritaire voertuigen

Tijdens interventies mogen uw chauffeurs van prioritaire voertuigen onder bepaalde voorwaarden afwijken van de normale verkeersregels. Daardoor wordt hun weggedrag minder voorspelbaar voor andere weggebruikers. Gecontroleerd, bewust en defensief rijden is de enige manier om ongevallen hierdoor te vermijden.
Het rijden met een sirene en een zwaailicht helpt bestuurders van ambulances, politieauto’s, brandweerwagens en andere voorrangsvoertuigen bij de uitoefening van dringende opdrachten. Het maakt deel uit van het wettelijk kader, bedoeld voor hulpdiensten om snel en efficiënt ter plaatse te gaan bij noodgevallen. Deze verplaatsingen zijn niet zonder gevaar.  De beroepsopleiding Autoveiligheid Prioritaire Voertuigen is specifiek bedoeld om de verkeersattitude en de rijvaardigheid van professionele bestuurders van hulpvoertuigen te verbeteren.

Zwaailicht en sirene maken niet onkwetsbaar! Bescherm uw medewerkers en geef voorrang aan de beroepsopleiding Autoveiligheid Prioritaire Voertuigen.

De stage veilig en bewust rijden met voorrangsvoertuigen vertrekt vanuit het wettelijk kader voor prioritaire verplaatsingen. De uitzonderingen en voorrangsregels die hierin zijn voorzien vergen een aangepaste rijattitude van uw chauffeurs. Tijdens de theoretische sessies werken we aan bewustmaking, aangepast rijgedrag en de technische kennis voor veilig rijden. Slip- en remcontrole, wagenbeheersing en de specifieke vaardigheden die nodig zijn om prioritaire voertuigen te besturen komen aan bod tijdens de praktische training op het speciaal daarvoor ingerichte JESCO-oefenterrein. Aan het einde van de intensieve stagedag Autoveiligheid Prioritaire Voertuigen gaan we met uw medewerkers op de openbare weg voor een Commentary Drive, zo weet iedereen hoe goed hij rijdt en of er verbeterpunten zijn.

Intelligent en bewust rijden bij prioritaire verplaatsingen is van levensbelang voor uw chauffeurs en ook voor alle andere deelnemers aan het verkeer. Bel ons op 03/866.16.66 of vraag meteen uw offerte op maat. KMO’s komen mogelijk in aanmerking voor tot wel 30% subsidie dankzij de KMO portefeuille.

IMG_6899.jpg

Voertuig met prioriteit? Prioriteit aan veiligheid!

Programma Autoveiligheid Prioritaire voertuigen

Stage inhoud

9u00: Bewustwording, rijattitude en theoretische voertuigkennis

 • Het wettelijk kader voor prioritaire voertuigen
 • Defensief rijden en het vermijden van frontale en zijdelingse aanrijdingen
 • Dodehoekgevaren, afstand houden, reactietijd.
 • Smartphones en communicatieapparatuur bij prioritair verkeer.
 • Het principe van de oog – hand coördinatie: kijken naar de oplossing.
 • Voertuiggedrag, de wetten van de fysica.
 • Nieuwe veiligheidssystemen en de werking van het differentieel.

10u15: Hands-on wagenbeheersingstraining voor prioritaire voertuigen

 • Dynamische zitpositie en stuurwieltechniek
 • Ontwijkingsoefeningen met slipcontrole
 • Remmen en gecontroleerd ontwijken
 • Preventieve remtechniek
 • Noodstop remtechniek
  Onderstuur en overstuur
  Aquaplanning

Commentary drive

 • Interactieve rijopdracht volgens een vooraf bepaald traject. De JESCO-coach geeft aanwijzingen en evalueert het verkeersinzicht en de stuur- en remtechniek van uw deelnemers
 • JESCO-cam registratie van de volledige rit voor analyse en coaching

16u45: Evaluatie en actieplan

Bescherm uw medewerkers maximaal tijdens hun prioritaire verplaatsingen. Geef hen meer verkeersinzicht, de juiste attitude en de technische vaardigheden om zich veilig te verplaatsen bij dringende opdrachten.
Vraag vandaag uw offerte voor Autoveiligheid Prioritaire Voertuigen. Liever een persoonlijk antwoord op uw vraag? We staan voor u klaar op 03/866.16.66.

Inschrijven voor onze B2B-opleidingen

Interesse in onze opleidingen?
Vraag via onderstaande knop je offerte aan.

De KMO-portefeuille, tot 30% subsidie!

JESCO Auto Training School is sinds 2007 ononderbroken erkend door de Vlaamse Overheid als opleidingsverstrekker. Het volledig pakket aan rijvaardigheidsopleidingen werd hiervoor onderworpen aan een doorgedreven audit. Dat we keer op keer een positieve evaluatie krijgen is niet alleen een erkenning van onze unieke expertise over verkeersveiligheid, het betekent ook dat Vlaamse KMO’s aanspraak kunnen maken op 20 tot 30% subsidie. Kies daarom JESCO voor uw opleidingsproject in veilig, intelligent en bewust autorijden.

Toen ik aan de JESCO slipcursus begon (voor de fun en de kick!), kon ik niet vermoeden dat die ervaring me uiteindelijk het leven zou redden! Wat me vooral was bijgebleven is de tip: “focus niet op het naderende gevaar, maar zoek naar een uitweg.”

Jaren later stond ik op een snelweg in de file en zag ik in mijn achteruitkijkspiegel een vrachtwagen veel te snel dichterbij komen. De chauffeur zou onmogelijk nog kunnen remmen. Ik herinnerde me “zoek een uitweg”, startte snel mijn wagen om op de pechstrook te vluchten… Die vrachtwagen is toch nog bij mij binnengereden aan de koffer en het achterportier, maar ik zat ten minste niet geplet tussen de vrachtwagen voor mij en de aanstormende tientonner.
Ik ben JESCO zeer dankbaar voor het bevorderen van mijn inzicht in verkeerssituaties en die enkele eenvoudige, maar potentieel levensreddende tips. Ik zou dan ook iedere bestuurder het advies geven om de JESCO-cursus te volgen.

Ann Dierick
Anesthesist

- A. Dierick

Supergoede en leerijke ervaring gegeven door zeer goede instructeurs. Een aanrader, niet twijfelen om hier een cursus te volgen.

- C.B. – 5 sterren Google review

Vorig weekend volgde ik de cursus slip- en remcontrole bij Jesco. Wat een ervaring! Het was niet alleen geweldig leerrijk, maar ook nog eens superplezant! We kregen veel oefenkansen en goeie tips en tricks die ons hielpen bij een volgende poging. Daarnaast rij je met verschillende soorten wagens (manueel, automaat, gewone banden, ‘slicks’…) om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Ik heb zeker het gevoel dat ik mij nu veiliger in het verkeer kan begeven, te beginnen bij een correcte zitpositie, waar uiteraard ook werd bij stilgestaan. Instructeur Glenn deelde zijn kennis en ervaring en moedigde ons aan om onze grenzen op te zoeken op de piste, dit altijd met de glimlach! Zelf gaf hij ook af en toe een demo, waar je – dankzij de bijhorende uitleg – ook weer uit leert. Kortom, het was een topervaring! Als ik de kans krijg, kom ik zeker terug! 😉

- Helena Kropek – 5 sterren Google Review

Het was een geweldig terugkommoment deze voormiddag. De praktijk was leervol moment met zeer vriendelijke en professionele begeleiding van ervaren instructeurs, met voor en na een opsomming van de verschillende factoren die invloed hebben op deze opdrachten en ze te neutraliseren. Er waren interactieve opdrachten die een mij zeker hebben doen verstaan hoe belangrijk remmen, afstand houden, niet afgeleid zijn,… konden zijn. Met als afsluiter een zeer interessant groepsgesprek waaruit ik zeker heb geleerd. Hier kom ik zeker terug!

- Jarne Verbraeken

Een aangenaam terugkommoment gehad, bedankt Jesco voor de interessante en leerrijke cursus!

- Lore Van Asten

Ik vond het altijd nutteloos, tot mijn dochter dit bij jullie heeft gedaan. Super ervaring opgedaan en eigenlijk iets goed voor elke bestuurder 👍

- Melissa Zearo

Prachtige ervaring: in het slipgedeelte doe je belangrijke kennis op hoe je in noodsituaties moet reageren en gecombineerd met de commentary drive, krijg je ook inzicht in je eigen verkeerde rijgewoontes. Het is een zeer toffe ervaring en het kan letterlijk levens redden!

- P.B. – 5 sterren Google Review

Terugkommoment gedaan bij Jesco in Puurs en was echt een top dagje. Hele goeie vriendelijke, leuke en grappige instructeurs die sfeer afmaken. Ik heb veel kunnen bijleren in een paar uur. Kortom een onvergetelijke en leerrijke ervaring !

- Soufiane Echamlali Araouhid

Wat een TOP ervaring. We hadden met het ganse Codacious team een hele dag slip- en rijvaardigheidstraining geboekt. Super enthousiaste lesgevers, vlot en leuk gebracht… een top dag voor het ganse team!

- Stefan Moelants