Van aanleiding over afleiding tot opleiding

09/10/2024

Afleiding achter het stuur: een groeiend gevaar op de weg

De laatste jaren zien we een zorgwekkende trend op onze wegen. Het aantal verkeersslachtoffers neemt weer toe en dreigt de cijfers jaar na jaar te overtreffen. Gisteren en vandaag hield de federale en lokale politie een nationale controleactie tegen afleiding achter het stuur. In slechts 48 uur werden meer dan 2.000 overtredingen vastgesteld en werden 427 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. Deze cijfers onderstrepen een dringend probleem: afleiding in het verkeer is een van de grootste bedreigingen voor onze veiligheid.

De verleiding tot afleiding

In een wereld waar we constant verbonden zijn, is de verleiding om tijdens het rijden een blik op onze smartphone te werpen groter dan ooit. Of het nu gaat om het lezen van een bericht, het checken van social media of zelfs het maken van een selfie, deze momenten van onoplettendheid kunnen fatale gevolgen hebben.

Uit onderzoek blijkt dat automobilisten gemiddeld 5% van hun rijtijd met hun smartphone bezig zijn. Dit lijkt misschien weinig, maar bij een snelheid van 100 km/u leg je in 5 seconden – de tijd die nodig is om een bericht te lezen – al bijna 140 meter af zonder echt op de weg te letten. Dat is langer dan een voetbalveld!

De impact van afleiding

Afleiding achter het stuur heeft ernstige gevolgen:

  • Verminderde reactietijd: Je reageert trager op onverwachte situaties, zoals plots remmende voertuigen of overstekende voetgangers.
  • Verminderde waarneming: Je mist tot 40% van de verkeersborden en signalen.
  • Onvoorspelbaar rijgedrag: Je gaat onbewust langzamer rijden, slingert binnen je rijstrook of wijkt ervan af, wat kan leiden tot kop-staartaanrijdingen of frontale botsingen.
  • Vergroot risico op ongevallen: Afleiding is nu een van de vier grootste oorzaken van verkeersongelukken, naast snelheid, intoxicatie en vermoeidheid.

Afleiding is meer dan alleen smartphones

Hoewel smartphones een grote rol spelen, zijn ze niet de enige bron van afleiding. Denk aan navigatiesystemen, het bedienen van de radio, eten en drinken achter het stuur, of zelfs intensieve gesprekken met passagiers. 

Alles wat je aandacht van de weg haalt, verhoogt het risico op een ongeval.

Onze aanpak bij Jesco Auto Training School

Bij Jesco Auto Training School begrijpen we de ernst van dit probleem.

Al meer dan vier decennia zetten we ons in voor veiliger verkeer door hoogwaardige rijopleidingen aan te bieden. In onze trainingen leggen we de nadruk op bewustwording en het ontwikkelen van een verantwoordelijke rijhouding.

THINK-sessies

Tijdens de THINK-sessies confronteren we onze deelnemers met de realiteit van hun rijgedrag. We bespreken de gevaren van afleiding en helpen bestuurders inzien hoe snel een ongeluk kan gebeuren. We dagen je uit om kritisch naar jezelf te kijken en je eigen vaardigheden realistisch in te schatten. Uit ervaring weten we dat meer dan 90% van de bestuurders hun eigen rijvaardigheid overschat.

DRIVE-sessies

In de praktische DRIVE-sessies werken we aan het verbeteren van je rijvaardigheden in noodsituaties. We simuleren scenario’s waarbij afleiding een rol speelt, zodat je leert hoe je hiermee omgaat en het kunt voorkomen. Ook besteden we aandacht aan het gebruik van moderne technologieën en hoe deze je kunnen ondersteunen, maar ook afleiden.

Technologie: vriend of vijand?

Met de opkomst van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) worden auto’s steeds intelligenter. Functies zoals adaptieve cruise control, rijstrookassistentie en automatische noodremmen kunnen de veiligheid verhogen. Echter, ze kunnen ook een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor bestuurders geneigd zijn minder alert te zijn.

Bij Jesco leren we je hoe je deze systemen optimaal kunt gebruiken zonder je aandacht op de weg te verliezen. Samen met onze wagenpartner Hedin Automotive zorgen we ervoor dat je kunt oefenen in de meest moderne en veilige voertuigen.

Wat kun je zelf doen?

  • Leg je telefoon weg: Zet hem op stil en leg hem buiten handbereik.
  • Bereid je reis voor: Stel je navigatie en muziek in vóór je vertrekt.
  • Wees mentaal aanwezig: Richt je volledig op het rijden en wees je bewust van je omgeving.
  • Neem verantwoordelijkheid: Realiseer je dat jouw gedrag impact heeft op de veiligheid van anderen.

Conclusie

Afleiding achter het stuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. We kunnen niet wachten tot anderen veranderen; de verandering begint bij onszelf. Bij Jesco Auto Training School helpen we je graag om een bewuste en veilige bestuurder te worden.

Neem de leiding over je verkeersdeelname en laat afleiding geen kans krijgen. Samen kunnen we het aantal verkeersslachtoffers verminderen en zorgen voor een veiliger verkeer voor iedereen.

Wil je meer weten over onze opleidingen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Bronnen:

  • Vias Institute – Verkeersveiligheidsbarometer
  • Veilig Verkeer Nederland – Afleiding in het verkeer
  • Belgische Politie – Nationale controleactie tegen afleiding

Deel dit bericht