Rij niet snel, wel ver!

30/09/2022

Rij niet snel, wel ver!
De taal van het gaspedaal.

In een tijd dat er van hybride en elektrische wagens nog geen sprake was en dat is niet zo lang geleden, organiseerden we voor een klant een opleiding in veilig en eco-rijden.

Alle 144 deelnemers reden een zelfde traject met een zelfde personenwagen.  Het gemiddelde verbruik tijdens die rit bedroeg 7,2 l per 100 km en ja, dat was toen benzine.  Het werd interessant toen we de het verbruik van de nr. 1 en nr. 144 vergeleken.

Nr. 144 had 9,5 l per 100 km verbruikt. Nr. 1 René had slechts 5,9 l per 100 km verbruikt.
Waar het verschil tussen beide zat? In de taal van het gaspedaal gekoppeld aan een grote vooruitziendheid en pro-actief denken en rijden maakte René het grote verschil met zijn collega’s. Zijn rijvaardigheid bespaarde hem en het bedrijf veel geld. 

Vandaag is dit meer dan ooit aan de orde.  Zeker het rijden met hybride en elektrische voertuigen vraagt een aangepast denken en doen over veilig en economisch autorijden.  Dit aspect komt in de opleiding Eco- en E-driving uitvoerig aanbod in denken (Think) en doen (Drive).

De energiekosten, fossiel en elektrisch swingen de pan uit.  Welke energiebron je wagen ook gebruikt, energiebewust rijden loont meer dan ooit. 
Je bespaart jezelf en je bedrijf hoge kosten, je verlengt je rijbereik en je rijdt zelfs veiliger door je focus te verleggen van snel naar ver.

Eco- & E-rijden is eigenlijk het klavertje vier van veilig rijden.  

Je bespaart onmiddellijk op je mobiliteitskost, je focust op meer afstand (houden) waardoor je veiliger rijdt en je bent relaxter achter het stuur.

Don’t drive fast. Drive far.
Rij niet snel, wel ver is de juiste attitude en niet alleen met je hybride of elektrische wagen. 
Hoe je dat kan leren?  Daar helpen onze ervaren Jesco-instructeurs je graag mee.