Waarom bumperkleven echt geen goed idee is?

25/05/2022

Waarom kleven zoveel bestuurders toch zo graag aan de bumper van de wagen voor hen?

Als we ervan uitgingen dat bumperkleven verleden tijd is… Gisteren was het helaas weer stevig raak! 

Mochten de gevolgen niet zo dramatisch zijn, het zou een boeiend schouwspel opleveren voor wie fan is van een spannende thriller. Helaas kunnen we je meteen vertellen dat er zelden of nooit een happy end volgt.

Bumperkleven, doe het niet! Elkaar dichtbij volgen op de openbare weg is echt niet hetzelfde als aanschuiven bij de bakker. Daar is vandaag anderhalve meter afstand ook gebruikelijk maar in het verkeer is dat echt niet genoeg.  We geven je graag enkele vuistregels mee om ook morgen nog van je dagelijks brood te kunnen genieten:

  1. Om een veilige afstand met je voorganger te bewaren deel je volgens de theorie je snelheid door 2. Dit resultaat geeft je de safe-distance in meters (120 km/u betekent dus 60 meter safe-distance). Als experten uit het veld adviseren wij je om de theorie voor 1 keer te negeren. Better safe than sorry! Rijd je 120 km/u? Hou dan 120 meter afstand.  
  2. Uiteraard kan niet iedereen zijn of haar veilige afstand inschatten. Dan kan je je baseren op de reactietijd. Zorg ervoor dat de tijd tussen het moment waarbij je voorvanger een ankerpunt (zoals een boom of een verkeersbord) en het moment waarop jij daar voorbijkomt minimum 2 én nog beter 4 seconden is. Weet dat het gros van de mensen anderhalve seconde nodig heeft om te reageren. 

Dus afstand houden blijft belangrijk, want het zorgt voor:

  • meer tijd om te reageren
  • meer zichtbaarheid en beter overzicht op de situatie voor je zodat je proactiever kunt reageren op potentieel gevaar
  • meer kans op een plan B en meer ruimte om gevaar te ontwijken
  • de mogelijkheid om tijdig weg te geraken wanneer je achterligger te laat remt

Enfin, aan bumperkleven “kleeft” dus een wrang staartje. Integreer deze vuistregels in je rijgedrag! Maak er een gewoonte van.

Wil je bewust en in een veilige omgeving werken aan je rijgedrag en bijdragen aan een veilig verkeer? Kom eens langs bij JESCO!
Daar zul je in levende lijve ervaren waarom afstand houden levensnoodzaklijk is. Onze stages en trainingen dragen bij tot veilig en verantwoordelijk met de wagen rijden.

Tot binnenkort!