CARA-project – Doe de tests

29/10/2021

Selftest en contextual risk awareness test

Voor veel mensen is de auto een belangrijk vervoermiddel. Het geeft een gevoel van vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt. De meeste automobilisten willen zo lang mogelijk veilig en met plezier rijden. Het CARA-project heeft verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die dit ondersteunen. We willen graag uw medewerking vragen om twee van de door ons ontwikkelde online tools te helpen verbeteren. Deze tools hebben als doel om u bewuster te maken van uw persoonlijke psychocognitieve vaardigheden (CARA SelfTest) en risicobewustzijnsvaardigheden (Contextual Risk Awareness Test). Beide tools zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek, literatuurstudie en ervaring van toegewijde professionals uit de transportpsychologie, verkeersveiligheid en digitale ontwikkeling in het kader van het EU AAL Project CARA I en II.

Je krijgt als een van de eersten de kans om twee van deze instrumenten te testen en ons te helpen ze te verbeteren. Je feedback en meningen zijn zeer belangrijk voor ons! Wij nodigen je dan ook van harte uit om deze 2 tests af te leggen. Voor beide tests moet je een aantal vragen invullen en een aantal oefeningen uitvoeren. Als je ze interessant vindt, stuur dit bericht dan a.u.b. ook door naar je vrienden, familie, collega’s of wie dan ook waarvan je denkt dat ze geïnteresseerd zijn in of geholpen kunnen worden door deze hulpmiddelen.

Test 1: selftest

De CARA SelfTest is een online tool, die de gebruiker een eerste inzicht geeft in zijn eigen capaciteiten en mogelijkheden voor parameters en vaardigheden die zeer relevant zijn voor comfortabel en veilig rijden. De CARA SelfTest is een innovatieve, online tool waarmee bestuurders van elke leeftijd zelf hun rijvaardigheid kunnen beoordelen. De CARA SelfTest bevindt zich in de laatste fasen van verbetering. Hiervoor hebben we je medewerking nodig om de tests af te leggen en zo meer input en data te krijgen. De testgegevens worden gebruikt om de tests verder te kalibreren, zodat ze steeds beter geschikt zijn voor seniore bestuurders. Je input zal ook worden gebruikt voor andere soorten verbeteringen, zoals verbeterde feedback en een verbeterde interface.

Test 2: contextual risk awareness test

De Contextual Risk Awareness Test is een online tool die is ontwikkeld om bestuurders inzicht te geven in de gevolgen van hun keuzes, gerelateerd aan alledaagse rijsituaties en contextuele veranderingen. De Contextual Risk Awareness Test kan worden gebruikt om de cognitieve vaardigheden en het beslissingskader van bestuurders op hoger niveau te beoordelen. De potentiële waarde van de Contextual Risk Awareness Test is het huidige onderwerp van ons onderzoek. Hiervoor hebben wij je inzichten en ervaringen over het gebruik en de duidelijkheid van een dergelijke test nodig. Je input zal worden gebruikt om ons te helpen het format van zo’n test en de moeilijkheidsgraad die we in de test moeten voorzien te verbeteren om hem zo waardevol mogelijk te maken.