Een vals gevoel van veiligheid?


09-10-2017

Een vals gevoel van veiligheid. Wablieft ? Wacht niet op de Minister !

VTM nieuws vrijdag 7 oktober 2017 – 19u

Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn., verklaart dat een “slipcursus” een vals gevoel van veiligheid creëert.  

Toch even het juiste perspectief behouden, meneer de Minister.
Als afgevaardigd bestuurder van Jesco Auto Training School (al 43 jaar expert in rijvaardigheid) vind ik, samen met het hele team gemotiveerde instructeurs, uw reactie heel ongelukkig en een spijtige zaak voor de verkeersveiligheid in België.
U bewijst de verkeersveiligheid van alle (beginnende) chauffeurs hier mee helemaal geen dienst.

Uw ongerustheid over “het teveel vertrouwen geven aan jongeren of bestuurders in het algemeen” wanneer ze een “slipcursus” zouden volgen is volledig ongegrond.  Vindt u dan ook dat alle elektronische veiligheidssystemen in de moderne wagens ook een vals gevoel van veiligheid geven? Neen, toch ?   Maar een gepaste bijkomende opleiding door ervaren specialisten zou dat dan wel doen.  Dat is erg kort door de bocht.

Zou u zelf eens op cursus komen, dan zou uzelf, niet op voorspraak, merken dat de nadruk héél duidelijk wordt gelegd op preventief en verantwoord rijgedrag en het voorkomen van noodsituaties.  U zou dan ook niet spreken van een “slipcursus”.   

Rijvaardigheidsscholen leren hun deelnemers een verantwoordelijke en intelligente rijvaardigheid met de juiste kennis en ervaring om noodsituaties te vermijden en juist te reageren indien toch nodig. U zou dan ook zelf zien dat de instructeurs op een psychologische manier te werk gaan en de juiste approach tonen ten opzichte van de verschillende types van cursisten.

Ten slotte zou u merken dat 97% van de deelnemers, na het volgen van een cursus, zijn attitude in het verkeer op een positieve manier aanpast.

Jammer genoeg hebben wij u nog niet mogen verwelkomen op een cursus  Hieruit kan ik niet anders dan concluderen dat u, meneer de minister, uw huiswerk in verband met het terugkom-moment niet volledig heeft gemaakt. En dat is vooral een spijtige zaak voor de verkeersveiligheid van ons allemaal.  

En dat er nood is aan de juiste bijkomende opleiding, blijkt elke dag opnieuw. Alleen u ziet dat blijkbaar niet. En neen, het zijn niet alleen jongeren die juist moeten worden opgeleid. Er stonden vrijdag op de E40.niet veel jongeren tussen die 30 wagens in 7 kettingbotsingen.

Beste automobilist, wacht niet op de Minister. Dan verandert er niets.

Beslis zelf over je verkeersveilige toekomst.  En dat geldt ook voor u, meneer de Minister. Ik nodig u dan ook graag uit om uw rijvaardigheid te verbeteren.

Met verkeersveilige groet

Dirk Van Hooydonk

Afgevaardigd bestuurder
Jesco Auto Training School
www.jesco.be
opleiding@jesco.be
+ 32 3 866 16 66