In de cartoon wordt er gelachen met de vrouwelijke chauffeur. Maar is dat wel terecht ?


02-04-2020

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft de gebruikelijke clichés over het rijgedrag van vrouwen getoetst aan waarheidsgetrouwe statistieken. Daaruit blijkt dat de ideeën die de meeste mensen hebben over vrouwen aan het stuur fout zijn!

Vrouwen zijn minder vaak betrokken bij zware ongevallen dan mannen. Ze zijn ook voorzichtiger, want ze nemen minder risico’s.

The right attitude... geen risico’s nemen of zoals in elke Jesco-opleiding wordt benadrukt 'how to stay out of trouble" filosofie toepassen !

4 keiharde waarheden in cijfers:

  • 64% van de mannen rijdt meer dan 50 km/u in de bebouwde kom, tegenover 48% van de vrouwen.
  • 92% van de bestuurders die betrokken zijn bij ongevallen en die positief blazen bij een alcoholcontrole zijn mannen.
  • 78% van de ongevallen veroorzaakt door flauwvallen of inslapen, gebeurt door mannen.
  • 83% van de bestuurders die aangehouden worden voor onvrijwillige doodslag ten gevolge van een verkeersongeval, zijn mannen.

Eén vooroordeel houdt wel stand: vrouwen hebben 4 keer meer kans op een lichte aanrijding dan mannen.  Gelukkig is dat maar vervangbare schade en met wat extra training is dat ook snel te verbeteren.

Maar… en dit is pas echt belangrijk: vrouwen zijn voorzichtiger dan hun mannelijke collega’s en dus minder vaak betrokken bij zware ongevallen met gewonden, of erger nog, doden.